M-am “lovit” de acnee destul de des până acum: familie , prieteni, cliente, modele pe care le-am machiat, persoane mai in vârstă care se lupta cu aceasta afecțiune a pielii și știu exact prin ce trec și cât de mult poate să afecteze psihoemoțional acneea, cum schimbă calitatea vieții unei persoane și cât de frecvent este întâlnită.
Lumea nu știe practic ce să facă. Vă spun pentru ca am studiat aceasta afecțiune de foarte mult timp. Am mai scris despre acnee și aici.
Prima mea specializare în cosmetică datează din 2004, iar de atunci pana acum am fost cobaiul tuturor tehnicilor, tratamentelor si produselor pe care le-am folosit și recomandat mai departe. Întotdeauna am recomandat tratamentul acneei la medicul dermatolog, singura zona de tratament era cea juvenilă, sau după tratarea acneei la medicul dermatolog, în rest am ales sa nu mă ating de piele decât la recomandarea medicului.
Machiajul tenurilor acneice
Dar ce ne facem cu machiajul in cazul tenului acneic? Știu si înțeleg foarte bine de ce o persoană cu ten acneic nu poate ieși din casă fără machiaj…Machiajul tenurilor acneice diferă foarte mult față de machiajul pentru o piele sănătoasă. Ideal pentru mine, este sa fac un machiaj pe o piele sănătoasă, este foarte important, pentru ca pielea in care trăim are un rol major in viața noastra cotidiana.
Când m-am gândit să scriu acest articol avem mai multe întrebări la care căutam răspunsuri:
- Ce vreau sa știu?
- Care sunt pașii?
- De ce ar trebui sa mergi la medicul dermatolog și nu la cosmetică?
- Și mai important este când?
Ce am aflat eu despre tratamentul cu Roaccutane?
Tratamentul cu Roaccutane este extrem de sigur și eficient, dar în cazuri selecționate. Este un produs care a schimbat viața multor oameni, pentru că până la apariția lui, nu se putea acționa asupra acneei severe în totalitate. Tratamentul cu Roaccutane poate induce remisia acestor leziuni, dar în cazuri selecționate și cu analize făcute în prealabil. Sunt oameni cu depresie care au luat Roaccutane și nu au avut efecte adverse. Incidența sindromului depresiv și incidența suicidului este mai mare in cazul persoanelor cu acnee decât in cazul persoanelor sub tratament. Această afecțiune are un impact psihoemotional destul de mare și atunci creste riscul de depresie, dar când studiezi pacientul si tratamentul cu Roaccutane, cazurile sunt selecționate.
Ca o extra precauție: nu este indicat să faci copii pe perioada tratamentului și încă 6 luni după terminarea lui
In tratamentul acneei este vorba de stare.
Acneea la femeia adulta este mai greu de tratat pentru ca sunt mai multe componente. 40-45 % din persoanele pana in 20 ani au leziuni de acnee. Acneea la o persoana matura este mai greu de tratat.
Ce este acneea?
Acneea este o afecțiune a folicului pilos sebaceu. Glanda sebacee este puternic influențată hormonal. Ovarele secretă estrogeni si progesteron. Progesteronul care se secretă înainte de menstruație ajuta la dezvoltarea glandelor din mucoasa uterină ca sa primească ovulul. Din păcate reacționează puțin și pe lângă și atunci stimulează secreția glandelor sebacee și face ca celulele de la baza folicului pilos să se astupe. Deci practic glanda secretă mai mult sebum si se formează un dop. Aceasta este o forma de acnee ușoară în care este suficient tratamentul topic: geluri de curățare bine alese, o cremă cu un ușor efect keratolitic și inflamator și leziunile sunt aproape insesizabile.
Din păcate, la forma moderat-severă trebuie apelat la terapie sistemica : anticoncepționale orale, retinoizi, antibiotice sistemice pentru anumite perioade de timp.
Acneea are multe diagnostice diferențiate și de aceea e bine sa mergi la un medic, pentru a testa o serie de hormoni. Astfel poți afla dacă există modificări. În acest caz urmează colaborarea cu un medic endocrinolog care ajută cu un tratament sistemic țintit.
Frecvente sunt problemele de natura ginecologică cele care favorizează apariția acneei. Spre exemplu femeile cu sindromul ovarelor polichistice care fac leziuni de acnee. În acest caz, prin colaborarea cu medicul ginecolog se poate obține un rezultat terapeutic optim.
Când ar trebui să te gândești să-ți faci programare la dermatolog?
Marea majoritate a persoanelor care au coșuri, își fac singuri extracțiile acasă deși ineficient, pentru că astfel mai apar încă 3 leziuni acolo unde era una singură…
Și îngrijirea deficitară poate influenta apariția sau agravarea acneei. E bine sa nu traumatizezi leziunile de acnee, pentru că un simplu traumatism duce la formarea unor leziuni noi. Toate femeile fac câteva leziuni de acnee înainte de menstruație, este inevitabil.
Momentul sa mergi la medic este în clipa în care te deranjează ceva.
La un click distanta, pe internet, circulă tot felul de povesti, în special legate de alimentație.
Există studii care arată că laptele degresat sau semidegresat a fost asociat cu o incidență mai mare a acneei moderate sau severe, dar sunt altele care spun ca orice tip de lapte. Deci, de reținut: în general lactatele au un efect negativ…
În cazul acneei apărută la maturitate, tratamentul debutează cu o serie de investigații medicale. Dar de cele mai multe ori, persoanele care suferă de aceasta afecțiune a pielii, aleg să nu se duca la medicul dermatolog si să se trateze la domiciliu cu ajutorul unor preparate dermatocosmetice corespunzătoare cu efecte favorabile. Dar, dacă încearcă 1 lună, două , trei în care nu au rezultate, atunci cea mai bună alegere este să meargă la medicul dermatolog.
De ce totuși această ezitare în a alege să primești un sfat avizat dacă ai acnee?
Asta se întâmplă pentru că in general nu exista o comunicare buna cu medicul dermatolog. In momentul in care te vede un medic dermatolog, acneea este încadrată într-o anumita tipologie și se dă un tratament corespunzător. Dar ce nu trebuie să uite persoanele cu acnee este că fără un tratament susținut, leziunile apar. Deci nu există o crema pe care o aplici si gata.
Stafilococul care cauzează acnee
Am auzit ca se poate recolta direct din pustula, pentru a vedea exact ce produce acneea și iar m-am documentat. Stafilococul nu produce acneea propriu zis. El se găsește deja pe pielea noastră. La baza firului de par se găsește glanda sebacee. O sa-ti explic grosso modo, ca să înțelegi: este un fenomen ciclic: sebumul este evacuat prin acest orificiu comun.
Ce se întâmplă? Mai avem o bacterie, care este și ea implicată. Se numește proprionibacterium acnes. Ea se găsește la baza acestui folicul pilos. Acesta este menit să fie pe piele, dar când este in exces, creste secreția de sebum. De asemenea, la femei intre ziua 0 si ziua 14 se formează ovulul. Se produce ovulatia.In prima parte cresc estrogenii. In a doua parte creste progesteronul.
Progesteronul este un hormon care ajuta in dezvoltarea glandelor uterine. Dar el din păcate acționează si la nivelul glandelor sebacee, mai ales la persoanele cu o anumita susceptibilitate genetica. Deci o data creste secreția de sebum, si in a doua parte duce la formarea unor dopuri.
Dopuri? Ce înseamnă aceste dopuri? Le-am tot menționat…
Celulele din acest orificiu de vărsare (por) se lipesc intre ele. Deci este hiperadezivitate keratinocitara. Deci se formează dopuri/comedoane. In momentul in care s-a format acest dop si glanda sebacee secreta mai mult sebum, ea se transforma într-o pungulița, cu sebum (grăsime) care creste, creste, creste si uneori se sparge.
Daca nu se sparge se formează un comedon. Vezi chistulețul prin transparența pielii. La un moment dat glanda asta sebacee se sparge si aceste substanțe trec sub piele . In acest moment sunt percepute ca un corp străin de organism si apare o pata roșie.
Apare si stafilococul tot acum, toți il avem. El se hrănește cu aceste lipide si transforma leziunea într-o pustula.
Ca și tratament, stafilococul înrăutățește acneea, dar nu o provoacă.
Mai este un parazit pe pielea noastra, demodex. Acesta daca este in exces produce excremente care pot irita pielea.
Sunt lucruri pe care persoanele cu acnee trebuie să le înțeleagă.
Ce tratamente există?
Sunt două tipuri de tratament:
–tratamente sistemice printre care si Roaccutan-ul. Sunt antibiotice orale care au un rol antiinflamator si atunci reduc roșeața. Pe de altă parte sunt si anticoncepționalele. Se alege in funcție de vârstă, stare de sănătate, nivel de așteptări.
–tratamente locale: geluri de curățare destinate tenurilor acneice care să nu fie totusi excesiv de sicative pentru că apare efectul de bumerang o hipersecreție a glandelor sebacee
Și in final, machiajul? Ce facem când avem acnee? Ne machiem sau nu, pentru că și acest subiect este destul de controversat
Ce trebuie să știți în primul rând: demachiem foarte bine tenul. Produsele trebuie sa fie noncomedogene. Dar este extrem de important ca produsele de machiaj sa fie îndepărtate, tenul foarte bine demachiat. Înainte de aplicarea unui produs de machiaj pielea trebuie pregătită prin aplicarea unei creme adecvate tipului de ten.
Ultima mea recomandare în cazul tenurilor acneice:
- un stil de viată organizat
- orele de somn trebuie respectate
- lactatele evitate
- consult la medicul de specialitate
Ca si concluzie dragilor: nu tratați acneea acasă, asigurați-vă că ați înțeles foarte bine aceasta afecțiune și acționați in consecință.
Dacă ai găsit utilă informația din acest articol sau știi pe cineva care se lupta cu acneea, nu ezita sa transmiți informația mai departe.
Părerea ta este foarte importantă pentru mine. Pentru mai multe sfaturi și trucuri mă poți găsi și pe rețelele de socializare!
Facebook : Asterya
Instagram: Stela Ciciu
Sursa foto: aici