După o lunga perioada de activitate in domeniu, pot spune ca am intalnit o diversitate de situatii/cazuri in care persoana pe care urma sa o machiez avea un ten sesibil sau cu reactii alergice. Este si cazul persoanelor cu ten acneic, iar din pacate unele au capatat aceasta problema in urma folosirii necorespunzatoare a produselor cosmetice sau ustensilelor/accesoriilor nesterilizate. Am realizat rapid ca este foarte important cum ai grija de piele, lucru cu care v-am obisnuit deja. In toata cariera mea ca machior, am avut mereu reguli foarte stricte de igiena, iar de fiecare data produsele pe care le-am folosit au fost de top si accesoriile bine dezinfectate, pentru ca mi-am propus ca niciodata in viata asta sa nu infectez eu pe cineva ca urmare a unui machiaj pe care l-am realizat. Pentru mine este foarte important cum arata pielea inainte de realizarea unui machiaj pentru ca ma ajuta foarte mult: rezistenta machiajului in timp creste,el nu ar trebui folosit sa acopere anumite probleme, acestea trebuie intai tratate.
Cu toate acestea, mi s-a intamplat sa folosesc un produs foarte bun pe piele si in scurt timp acesta sa oxideze, sa migreze in rosu, verde sau gri si mi-am dat seama ca ceva este clar in neregula cu pielea. Testarea cromatica mi-a ridicat un semn de intrebare, asa ca, precum imi este obiceiul, am hotarat ca ar fi bine sa cer sfartul unor specialisti in domeniu, o echipa bine sudata, alcatuita din : medic alergolog Claudia Nicolae si medic dermatolog Iulia Panturu. Am incercat sa sintetizez in cele ce urmeaza informatiile pe care le-am primit privind alergiile si modul lor de manifestare, modalitatea de testare a produselor si pasii de urmat in aceste situatii.
Se poate intampla spre exemplu ca la cei care sunt alergici la polen sa aiba o reactivitate foarte mare la produse cu extracte din plante, care sunt foarte des folosite, dat fiind trendul. Deci poti avea surprize neplacute la extracte de musetel sau ceai… atunci cum le descoperim?
Ar tebui in momentul in care va faceti o programare la machiaj (in cazul meu spre exemplu)sa se mentioneze toate aceste probleme daca se cunosc. Una este sa ai o reactie alergica imediata si alta este sa ai o reactie alergica tardiva. Ceea ce face mai grea investigarea. Spre exemplu de multe ori spunem: ma duc si ma vopsesc si pun putina vopsea undeva in spatele urechii, astept 30 min, nu se intampla nimic, ura, pot sa o folosesc! Nu e chiar asa, adevarata reactie incepe sa se deruleze in 48 de ore. Sau daca stii ca esti alergica la metale si metalul respectiv se regaseste intr-un fard sau poti consuma alimente cu continut mare fara sa stii,pana si oja poate sa dea o reactie alergica la nivelul fetei, nu te-ai astepta la asa ceva,stiu. Sunt multe aspecte care trebuiesc lamurite, tocmai de aceea munca unui alergolog se aseamana de cele mai multe ori cu cea a unui detectiv.
Iar pentru ca o femeie are nevoie sa se machieze, sa se parfumeze, sa se vopseasca, deci este foarte serioasa problema, de multe ori tratam cauza dar nu cautam ce a provocat efectul. Bine ca exista testarea Patch!
Testele Patch reprezinta o testare speciala utilizata in alergologie pentru dermatita alergica de contact si presupune aplicarea direct pe piele a unor substante. M-a incantat foarte mult ca am avut ocazia sa vad o mega trusa dedicata produselor cosmetice, cu 60 de captene , cu ajutorul carora se pot testa de la esente de parfum, conservanti, coloranti, emulsificatori, metale, dezinfectanti, toate componentele de baza care ar putea sa apara in creme, sampoane, demachiante, farduri, sau parfumurile ca atare. Deci sunt foarte multe componente care se aplica in niste camere speciale, fiecare substanta in parte se aplica in casute, iar plasturele se aplica apoi pe spate. Se pun de regula cel mai putin 2 plasturi pentru ca este greu, cel putin in cazul cosmeticelor sa stabilesti cu certitudine “vinovatul”, daca ne uitam doar pe eticheta unui produs cati compusi pot exista, atunci este de preferat sa faci toata trusa ca sa te lamuresti. Singurul inconvenient este ca trebuie mentinuti acesti plasturi lipiti 48 de ore, dupa aceea se dezlipesc, se face o prima citire, se mai citesc 1 data la 72 de ore si se mai citesc iar la o saptamana, interval in care pe bucata aceea de spate nu trebuie sa te speli, dar comparativ cu obtinerea rezultatului dorit, eu cred ca nu este un efort foarte mare.In urma testarii locale, pot aparea reactii usoare iritative, dar poate aparea si o reactie eczematoasa ca atunci cand te arzi.
O eczema incepe sa se manifeste in adevarata ei splendoare dupa 2 zile, are un varf de intensitate la 72 ore si exista exceptii cand se manifesta si la o saptamana. O eczema de contact daca este alergica, este cu memorie imunologica, adica ori de cate ori vei veni in contact cu substanta sau cu ceva asemanator cu ea, aceasta se activeaza. Munca pacientului si a alergologului, in parteneriat cu dermatologul tb sa fie una de detectiv. Alergologul depisteaza si apoi cu indicatiile de la medicul alergolog pacientul se indreapta spre dermatolog care-i alege variantele cele mai potrivite.
Metoda mea de a elimina efectele neplacute in urma machiajului a fost ca in momentul in care am facut o programare si mi s-a comunicat ca exista o sensibilitate la anumite produse, sau are o anumita alergie, sau clienta nu tolereaza anumite produse, sa-I comunic ca daca are o crema, un primer al ei si un fond de ten pe care le tolereaza, o invit si o rog sa vina cu produsele personale pentru a le folosi in timpul sedintei de machiaj si peste daca aplicam orice altceva credeam ca este mai protejata. M-a bucurat foarte mult sa aflu si sa mi se confirme de catre doamna doctor alegolog ca am procedat corect in toti acesti ani. Alergia apare dupa contacte repetate cu o substanta si un interval necesar pentru sensibilizarea organismului si abia la o terta intalnire cu substanta respectiva sa apara alergia. Cu alte cuvinte daca te stii alergica si nu ai mai folosit niciodata substanta respectiva, ar trebui sa faci acasa un “use test” open. De obicei se practica la nivelul antebratului zona mai usor de gestionat, unde pret de 1 saptamana se aplica regulat in acelasi loc substanta respectiva si daca dupa 1 saptamana nu a aparut nimic, atunci o poati utiliza. De fiecare data cand folosesti un produs nou este necesar acest interval.
Sincer va spun,am fost infricosata putin, sa aflu cum se pot manifesta aceste alergii, ce reactii apar, dar am fost incantata ca am fost instruita cum sa fiu pregatita sa acord primul ajutor si ce ar trebui sa am mereu in trusa in eventualitatea in care apare o alergie in momentul machiajului, pentru ca nu se stie niciodata ce se poate intampla. Trusa de urgenta a unui machior, ar trebui sa contina un anthistaminic (ex: Aerius) dar si un preparat cortizonic local sub forma de crema ( Ex Advantan ce poate fi aplicata si in zona pleoapelor) si apa termala.
Sunt mai mult decat fericita sa stiu ca exista pe piata variante medicale de produse cosmetice si de machiaj, desi nu sunt foarte multe, chiar de-a dreptul extrem de putine. Cu toate astea, se poate dragilor sa ajungeti sa aveti nevoie doar de un bb cream si atat si sa renuntati la folosirea unui fond de ten pentru a acoperi acele mici imperfectiuni. Se poate dar cere timp si rabdare.
Tocmai pentru a veni in ajutorul doamnelor care s-au confruntat cu acest tip de probleme, Clinica Medicum vine in
luna decembrie cu promotie de 40 % la bateria standard europeana si la cea de cosmetice.
Pentru informatii si programari, accesati www.clinicamedicum.ro