Make-up à la strabunica ;)

Daca acum sunt pe piata o multime de branduri de produse de infrumusetare din care putem alege, nu se poate spune acelasi lucru si despre femeile de acum peste jumatate de secol.Cred ca nu v-am mai spus pana acum, sau nu stiati despre mine ca sunt o mare pasionata de carti, atat de pasionata incat in momentul in care ma intorceam din Dusseldorf de la un targ destinat make-up artistilor aveam un extrabagaj de 14 kilograme si daaaaa, toate aceste kg in plus erau cartile mele noi de make-up si cosmetica, dar nu o sa va povestesc astazi de mica mea excursie.

Poate ca o sa va intrebati la fel cum si eu la randul meu am fost intrebata de ce ma mai obosesc sa cumpar din moment ce in zilele noastre gasesti totul pe internet. Ei bine, unul dintre motivele pentru care continui sa achizitoinez carti tiparite si nu in format electronic este chiar o carte :D, pe care am descoperit-o recent intr-un anticariat din Bucuresti : ” Ingrijirea tenului si a parului” semnata de Dr. Aurel Voina , publicata de Editura Medicala Bucuresti in 1959.

O sa citez in cele ce urmeaza un paragraf, sper sa va placa si voua la fel de mult cat mi-a placut si mie ;).
Deci sa vedem ce alternativa aveau:
„Fardurile rosii sunt foarte cautate la tara. Planta preferata pentru rumenirea fetei este ” coada cocosului” sau „creasta cocosului”, al carui rizom carnos se unge pe fata dupa ce a fost mestecat bine in gura. In acelasi scop se mai folosesc frunzele rosii de rachita, brandusa de primavara, sfecla, bulbii de ceapa ciorii si altele.
Tot pentru imbujorarea obrajilor se mai intrebuinteaza cerneala rosie diluata in otet, hartia rosie folosita la diferite ambalaje, vopseaua rosie destinata pentru vopsitul tablei de pe casa, extrase alcoolice din stofe rosii si asa mai departe; pentru buze se foloseste sulfura de mercur, numita in popor chinovar.
Sprancenele si pleoapele se innegresc cu funingine de pe fundul oalei, cu carbune de tulpina de busuioc sau dopuri arse. Chibriturile stinse servesc pentru a marca alunitele, iar pentru a da privirii mai multa stralucire, in unele parti ale tarii, fetele isi dilata pupilele frecandu-se la ochi cu foi de matraguna, in care se gaseste alcaloidul toxic, periculos, numit in medicina atropina.”
Dintotdeauna femeile au fost in cautarea unor mici trucuri de infrumusetare, chiar daca unele erau destul de periculoase,dar ce vreau eu sa retineti este ca machiajul nu a aparut o data cu noi, dovezi care atesta existenta machiajului si a diferitelor tehnici de infrumusetare dateaza de acum cateva secole,dar despre asta, voi vorbi intr-un alt articol!

Daca ti-a placut acest articol, lasa un comentariu in rubrica de mai jos. Parerea ta este foarte importanta pentru mine. Pentru mai multe sfaturi si trucuri ma poti gasi si pe retele de socializare!

Facebook : Asterya & Make-up by Stela Ciciu
Instagram: Stela Ciciu
Sursa foto: google

3 comentarii la “Make-up à la strabunica ;)

  1. Buna, acum am gasit acest articol despre Make-up à la strabunica ;
    ) . Cred ca saitul asterya.ro este unul dintre mai folositoare pagini de
    pe web-ul romanesc. Mult succes in continuare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *