MIEREA DE ALBINE este pentru mine, mai decât aurul. Știai că a fost prima substanță dulce folosită de om?
Există mărturii că în civilizațiile antice mierea era folosită, printre altele, la prepararea unei băuturi alcoolice la care se adăuga polen și levuri din faguri, însă, cele mai vechi documente referitoare la miere sunt două fragmente scrise în limba sumeriană. De la egipteni au rămas mărturii privind modul de recoltare și folosire a mierii.
Babilonienii și diferitele civilizații străvechi din India și China, utilizau mierea atât ca medicament cât și la ritualuri și ceremonii.
În Vechiul Testament găsim scris „miere” de peste 60 ori. În Grecia antică s-a scris mult despre producerea de miere. Hipocrate recomanda mierea pentru vindecarea unor afecțiuni (gastro-intestinale, renale, respiratorii) și pentru tratamentul plăgilor. Dioscoride, autorul unei cărți în cinci volume, „De Materia Medica”, trata plăgile folosind mierea în aplicații locale. Pliniu indica mierea în asociere cu untură de pește la tratarea rănilor infectate. Musulmanii foloseau mierea ca un leac bun pentru orice boală. Folosirea mierii în alimentație (ca hrană, băutură, conservant), în medicină, în ritualurile religioase a fost în continuă creștere până la descoperirea zahărului din trestie și sfecla.
Locuitorii din satele de la munte din nordul Indiei și al Pakistanului, unde temperatura coboară destul de mult iarna, foloseau adesea pentru hidratarea pielii mierea. Astfel că era inevitabil ca mierea să fie folosită și în cosmetică. Ea ajută la hidratarea pielii dar este și un bun antiinflamator și calmează pielea iritata!
Astăzi m-am hotărât să vă povestesc cum ați putea folosi mierea pentru tratamentul tenului acasă în funcție de necesitățile acestuia.
Când am început să ma documentez pentru acest articol am descoperit o mulțime de lucruri interesante despre miere, pe care aș vrea să vi le împărtășesc și vouă înainte de a vă recomanda câteva măști pe care le puteți prepara și singure!
Știați că exista picturi în peșterile din Spania care dovedesc că în urmă cu 7000 de ani omul descoperise apicultura și mânca miere, iar fosilele dovedesc că albinele au cel putin 150 mil. de ani de evoluție, însa nu se știe exact cu cât timp în urmă au descoperit-o oamenii?
Dar ce îmi place cel mai mult este ca mierea e un simbol al iubirii! Da, ați citit bine, al iubirii! Legenda spune ca zeul Cupidon își înmuia săgeata în miere înainte de a trage spre inimile muritorilor!
Mierea a fost întotdeauna unul din cele mai importante ingrediente în tratamentele de înfrumusețare. Cleopatra spre exemplu făcea baie în lapte cu miere pentru a-și păstra pielea frumoasă și catifelată!În cele ce urmează vă voi da câteva rețete de măști delicios de dulci:
PREPARĂ SINGURĂ
Curăță și exfoliază tenul în prealabil.
Încălzește o cana de miere într-o crăticioară. Aplică pe față cu o pensulă sau cu degetele (eu personal prefer căldura mâinii), un strat subțire de miere caldă (atenție: NU FIERBINTE!).
Las-o sa acționeze 10 minute, după care o îndepărtezi cu apă călduță.
Un amestec interesant este cel cu miere și argilă: argila absoarbe excesul de uleiuri și secreții grase în timp ce mierea asistă la creșterea celulelor tinere și la regenerarea țesuturilor.
Iată și câteva măști cu miere pentru fiecare tip de ten în parte:
Ten gras: miere + zeamă de lămâie/ albuș de ou
Ten uscat: miere+ smântână/ulei de măsline/ gălbenuș de ou
Ten mixt/combinat: miere + infuzie de mușețel (câteva picături)
Ten gras/acneic sau iritat: miere + 5 picături de tinctură de propolis
Dacă ți-a plăcut acest articol și vrei ca și prietenele tale să fie puse în temă, nu ezita să dai share. Pentru mai multe sfaturi, trucuri, dar și sugestii pentru articole viitoare, mă puteți găsi și pe rețelele de socializare:
YouTube: Asterya, Instagram: Stela Ciciu, Facebook: Asterya & Stela Ciciu
Foarte util si interesant articolul!!!