5 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să-ți iei un animal de companie

animal de companie

animal de companieÎmi amintesc cât de mult mi-a luat să mă decid înainte să apară Luna în viața mea. Aveam foarte multe întrebări, am citit zeci de articole, m-am gândit si răzgândit de 100 de ori, pentru că un animal de companie vine la pachet, pe lângă iubirea necondiționată pe care ți-o oferă, cu o responsabilitate foarte mare din partea stăpânului. Cu toate ca stăpân e mult spus, Luna deja este un membru al familiei. animal de companie lunaNu mă temeam că nu as fi responsabilă cu Luna, ci că nu voi avea timp suficient pentru ea… Mi-a luat 2 ani să iau o decizie și sincer cred că am așteptat-o pe ea…

M-am hotărât să scriu un articol pentru aceia dintre voi care se gândesc că este momentul să-și aducă o bucurie in viată, însă aveți dubii sau diverse întrebări. Iată și răspunsurile la cele mai întâlnite întrebări puse de viitorii părinți de companioni.

  1. La ce trebuie sa ne așteptăm înainte de a ne lua un animal de companie (d.p.d.v. responsabilitate, medical, emoțional)?

 O sa începem cu partea frumoasă a lucrurilor: ceea ce oferă un animal de companie este iubire necondiționată. Un animal nu te va dezamăgi niciodată si oricând te vei întoarcem acasă va fi la fel de fericit. Este adevărat ca un animal vine la pachet cu o serie de responsabilități. Cei care au copii vor înțelege mai bine toate aceste aspecte, deoarece îngrijirea unui animal nu este cu mult mai mare decât îngrijirea unui copil. Un animal trebuie hrănit, îngrijit și, mai ales, iubit. Bineînțeles, asemeni unui micuț, este posibil sa apară si probleme medicale. De aici pornesc si următoarele responsabilități:

  • Vizite regulate la medicul veterinar. Este drept ca in pruncie vor fi mai dese, însă se răresc cu cât înaintează in vârsta.
  • Recomandarea este ca proprietarul de animale sa ajungă cu acesta măcar o data la 6 luni la un control de rutina, astfel se vor putea descoperi din timp eventualele probleme de sănătate.
  1. Recomandări pentru persoanele care doresc să adopte

 Doresc sa punctez un singur aspect, care este si cel mai important: trebuie sa conștientizăm că nu există nicio diferență intre un animal cumpărat si unul adoptat. Cel puțin nu din punctul de vedere al afectivității.  Sunt la fel de frumoase si iubitoare precum un animal de rasă. Sprijin cu tărie adopțiile si descurajez puternic abandonul. Exista foarte multe animăluțe abandonate, născute sau crescute in adăposturi de animale, recomand sa se îndrepte spre acestea pentru ca au nevoie de familii iubitoare care le pot oferi îngrijirea si afecțiunea de care au nevoie. Se vor întoarce înzecit din partea patrupedului cu siguranță!

  1. Cat de dificil este sa dresezi un animal de companie? De când trebuie sa începem?

 Deși nu sunt de specialitate, va pot spune cu siguranță ca dresajul depinde de la individ la individ. Sunt câini care învață foarte ușor sa respecte oamenii, iar timpul de dresaj este relativ scurt, intre 30 – 60 zile, vorbim despre un dresaj basic (mers la pas, nevoile făcute afară, sa vina la stăpân când își aud numele, comanda „Șezi!” etc).
Bineînțeles, sunt si indivizi mai încăpățânați cu care se lucrează foarte greu si pentru care este recomandat sa se apeleze la servicii profesioniste de dresaj.
De menționat este și faptul că deși se apelează la servicii de specialitate, stăpânul trebuie să lucreze la relația dintre el si patruped, adică sa aplice tot ceea ce învață de la dresor, nu este greu,  iar rezultatele vor apărea garantat.

Cat despre cea mai buna perioada in care sa înceapă dresajul, aceasta ar fi imediat după terminarea seriei de vaccinuri.

animal de companie luna mea

  1. Recomandări d.p.d.v. alimentație

 In principiu, ar trebui sa fie respectate indicațiile medicului veterinar. Sunt foarte multe tipuri de mâncare destinate animalelor de companie. Acum, depinde si de posibilitatea financiara, sunt sortimente de mâncare ieftine care din punct de vedere calitativ nu sunt recomandate, însă in lipsa de altceva le putem folosi. Exista si sortimente foarte bune din punct de vedere calitativ, este drept ca sunt mai scumpe, dar le recomandam pentru ca oferă o dezvoltare optima.

Nici mâncarea gătită nu trebuie exclusă, însă trebuie sa fim atenți la aceasta si sa luam in considerare faptul ca speciile menționate anterior sunt carnivore si au mare nevoie de proteinele din carne. Sunt multe de spus in aceasta direcție, de exemplu următoarele alimente nu au ce caută in nutriția câinilor si pisicilor: ciocolata, înghețata, dulciurile in general, produsele afumate, tocăturile, cărnurile grase, oasele, fructele si legumele ușor fermentabile. animal de companie bichon maltese

  1. Procedurile medicale standard care trebuie să-i intre în ritm stăpânitului in ceea ce-l privește pe animalul de companie

În afară de acordarea primului ajutor la nevoie sau inducerea unor medicamente necesare recomandate de medic, singura procedura medicală pe care trebuie sa o execute ”părintele” de animal de companie este aceea de a contacta din timp un doctor veterinar. Tratamentele medicale sunt întotdeauna executate de o persoană care are pregătire în acest domeniu.

Tu ce recomandări ai avea pentru un viitor părinte de animal de companie?
Lasă un comentariu in rubrica de mai jos. Părerea ta este foarte importanta pentru mine.
Pentru mai multe sfaturi mă poți găsi si pe rețelele de socializare!

Facebook : Asterya
Instagram: Stela Ciciu
Sursa foto: Arhiva Personala

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *