Cu tot „romantismul”, anii trec și sunt neiertători cu chipul nostru…
Femeile, ȋn special, ȋși caută „tinereţea pierdută”, ȋncercând să dea ȋntr-un fel, timpul ȋnapoi. Atunci când suntem nemulțumite de fizionomia noastră sau de lipsa de tonus, când urmele timpului se văd, când imaginea din oglindă nu mai zâmbește prietenos…o vizită la medicul estetician este binevenită, mai ales când acesta ne poate pune ȋn acord nu numai cu noi, dar și cu ceea ce mai este nou și trend ȋn materie de frumuseţe și antiaging.
Dr. Alina Mȋtcan, medic estetician: Frumusețea este foarte diferită de la om la om, toți oamenii sunt frumoși prin ceva anume și toți își doresc să fie mai frumoși. Toate pacientele care vin la medic vor bineînteles să arate mai bine. Există două categorii pentru pacientele noastre: frumusețea naturală a carei adeptă sunt și eu și frumusețea puțin mai evidentă, mai exagerată. Ȋncerc să ajung la un numitor comun cu pacientele mele și să obținem un rezultat plăcut, nimic exagerat.
Dacă vrem un chip frumos, cu minim efort, mici artificii/intervenţii, dar cu rezultate imediate, ce ar recomanda medicul estetician?
A.M: Vorbim în sfera chirurgiei minim invazive despre acid și acidul hialuronic, filler și botox. Practic sunte cele doua lucruri de care orice femeie a auzit cu siguranță și pe care le poate încerca. Acidul hialuronic ne umple ridurile de pe față și bineînțeles, ne redă conturul feței, făcând-0 astfel, mult mai atractivă, mai frumoasă, mai seducătoare, un chip mai luminos. Dăm timpul ȋnapoi, reîntinerim, mai pe scurt, iar botoxul „ne șterge” ridurile de pe față și astfel, avem o imagine mult mai tânără. Sunt cele doua lucruri pe care le recomand femeilor care nu au apelat niciodată la medicul estetician și își doresc o îmbunătățire frumoasă, naturală, nimic exagerat. Sunt procedurile cele mai la ȋndemână, cu rezultate imediate.
Și totuși femeile ȋși doresc „elementul surpriză”. Dacă vorbim despre îmbunătățiri spectaculoase, ce putem face, ce gen de intervenții și câte intervenții ați putea face într-o singură sedință?
A.M.: Pentru transformări spectaculoase, aici e o întreagă discuție pe care o am cu toate pacientele, începand de la durata recuperării, până la rezultatul acela Wow! Sunt pași mici și mulți, pe o perioadă întinsă ca timp. Pacienta trebuie să știe dinainte ce o așteaptă, ce implică procesul medical, ce ȋnseamnă recuperarea, ca să ajungă la acel rezultat spectaculos. Pentru că vorbim despre chirurgie, aici putem ȋntr-un singur timp să combinăm mai multe intervenții chirurgicale. În principiu, vorbim despre intervențiile de la nivelul feței, pentru că fața este prima care iese în evidenţă când vorbim cu persoana din fața noastră.
Care sunt cele mai solicitate intervenţii la nivelul feţei?
A.M.: La față, începând de la etajul superior, putem să realizăm blefaroplastia superioară, blefaroplastia inferioară, liplift-ul pentru etajul mijlociu, apoi la nivelul buzelor se poate interveni eficient, gura fiind a doua cea mai evidentă și cel mai complex, nasul. Sunt accente importante pentru frumusețea feței și putem să facem mici intervenții la nivelul pleoapelor și la nivelul buzei. Dacă urmărim un efect și mai spectaculos, putem să fim și mai invazivi, să facem lifting-ul cervicofacial și lifting-ul de gât. Ar fi maximul pe care-l putem face la nivelul feței.
Ce presupune perioada de recuperare dupa aceste operaţii?
A.M.: Perioada de recuperare pentru blefaroplastia superioară este undeva la 7-10 zile, ochii vor fi ușor mai demațiați, pacienta va simți o jenă, o usturime în primele ore dupa intervenție. Ulterior, noi îi dăm o rețetă cu antihistaminic, antiinflamator, medicamente care să o ajute în perioada recuperării și recuperarea să fie cât mai ușoară și cât mai bună. Practic dupa 7 zile pacientele își pot aplica fard, și cicatricea nici nu mai este perceptibilă.
Aveți o soluție și pentru cearcăne? Acele zone ușor vineții și de multe ori poate că le avem chiar din copilarie sau de foarte tineri, moștenim aceste cearcăne, care se accentuează pe măsură ce anii trec și dormim tot mai puţin?
A.M: Există soluţii chiar și pentru această problemă delicate, zona cearcănelor, există și acid hialuronic pentru zona cearcănelor, care nu mai e așa de recomandat pentru că pot să apară tot felul de edeme, tot felul de asimetrii, alte reacții pe care nu ni le dorim, mai ales fiind o zona foarte bogată, cu foarte multe limfatice, edemul persistă destul de mult și poate să persiste pana la 10 ani. Și atunci ne ghidăm către altceva. De exemplu, lipofilling, ….
Există și tratamente care să aibă un efect asemănător, dar care să te scape de acea perioadă de recuperare de după chirurgie, mai ales de teama unei intervenții chirurgicale?
A.M.: De teamă poţi scăpa numai confruntându-te cu ea…Chirurgia astăzi nu mai este un proces traumatizant, dureros, de neimaginat. Este o rutină, iar pacientele au ȋncercat deja mai multe alternative. Există experienţă și cărări bătătorite. Trebuie construită ȋncrederea ȋntre medic și pacient, pentru a oferi siguranţă și predictibilitate. Medicul trebuie să fie deschis și să ofere onestitate ȋn a explica riscurile și beneficiile procedurilor, ca pacieta să ia o decizie bine informată.
Mai există acest trend al buzelor „ȋn relief”? Sau sprâncene ușor mirate, buzele într-o anumită formă…?
A.M.: Am participat în ultima vreme la congrese internaționale și tendința tuturor colegilor este către natural. Eu sper, îmi doresc să ne întoarcem către natural, adică buze normale, naturale, implanturi mici (vorbesc de sâni), toate lucrurile cât mai natural. Probabil că acele paciente care își doresc buzele acelea supradimensionate, uită de unde au plecat, își percep buzele, noua imagine a buzelor, normală. Ele își doresc mai mult, mai mult, creierul se adaptează ușor cu noua imagine și este exagerat. Este o linie fină ȋntre bine și „mai bine”. Ȋn estetică exagerările sunt uneori dușmanul „mai binelui”. Cred că și ȋn viaţă uneori…”mai binele” poate fi dușmanul binelui. Există soluţii echilibrate ȋn chirurgia estetică.
Ȋn rest, viaţa este frumoasă și timpul se trăiește. Dacă ȋn căutarea frumuseţii mai poţi pleca, iată prin intermediul esteticianului, „ȋn căutarea timpului pierdut” este iluzoriu și, desigur, contra-timp.
Trăiţi frumos! Și fiţi reale, purtaţi chipul vostru, cu #makeup sau #nomakeup și zâmbiţi, chiar dacă zâmbetul ne costă un rid ȋn plus…! It’s Priceless!